FAQ

Krijg antwoord op al uw vragen

Hef- of magazijntruckchauffeurs zijn wettelijk verplichte een rij instructie te volgen. Mocht er onverhoopt een ongeluk gebeuren, dan moet de werkgever de Inspectie SZW (arbeidsinspectie) kunnen bewijzen dat er een goede instructie is geweest. Hoewel een certificaat niet verplicht is, laat het wel duidelijk zien dat de bestuurder met succes een goede opleiding heeft afgerond.

Net als bij de heftruck geldt bij de reachtruck dat bestuurders een goede instructie moeten hebben gevolgd om met het hulpmiddel te mogen werken.

Ja. Meestal worden heftrucks eenmaal per jaar gecontroleerd op technische mankementen. Dit gebeurt volgens de richtlijnen van de brancheorganisatie van Bouwmachines, Magazijninrichtingen, Wegenbouwmachines en Transportmaterieel (BMWT) of de Verenigde Bedrijven Intern Transport (VeBit)).

Opvallend is dat ongevallen met een heftruck zelden het gevolg zijn van technische storingen. De meeste ongelukken worden veroorzaakt door fouten van de bestuurder of door onoplettendheid van het personeel in het magazijn.

Je moet 18 jaar of ouder zijn. Voor 16- en 17-jarigen mogen dit alleen onder deskundig toezicht (en uiteraard pas nadat ze een heftruckcursus hebben gevolgd). Wanneer dit niet het geval is, is het sterk af te raden om hem of haar op de heftruck te laten werken.

Wanneer heftruckbestuurders niet beschikken over de vereiste specifieke deskundigheid,kan de Arbeidsinspectie de werkgever een boete opleggen. Dat kan ook als er ernstig gevaar bestaat voor de omgeving, door een verkeerde werkwijze van de heftruckbestuurder.

Mocht het antwoord op uw vraag hier niet te vinden zijn, neem dan contact op met Agrilog.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
× Hoe kan ik je helpen?